De lurar i skogen

Stora mäktiga står de där utmed vägkanten. Vingliga på sina ben men trots det skogens konung. När Du minst anar tonar de upp sig i ditt synfält och smällen är ett faktum. Du reagerar instinktivt och trycker foten på bromsen. Sekunder far förbi. Ditt liv far förbi. Bilderna susar i din hjärna. Rädslan och adrenalinet i kroppen är på högvarv. Glas krossas. Bilen stannar och allt blir tyyyst. Du tittar dig omkring och förhoppningsvis kan du ta dig ur bilen. Inse vad som just hänt. Ljudet av ditt eget hjärtats slag dånar i huvudet. Tårar tränger fram och du inser att du krockat med skogens konung.

På håll är de majestätiskt vackra. Men över din bil är de en illaluktande brunt kadaver som du helst vill springa ifrån. Du och din bil blir sällan dig själv igen.

Bild lånad från nätet.
Bild lånad från nätet.

Allt för ofta susar vi fram genom livet så också i bilen. En tid att passa eller allmänt stressade av vardagslivets logistik. Tanken att de lurar i skogen finns sällan på näthinnan.

Hur ofta är du medveten om djuren omkring dig??

En fredagseftermiddag i maj förra året exakt 13,48 ringer en hjälte till man in ett samtal till SOS om en bilolycka med älg på riksväg 31 mellan Orrefors och Nybro. Två personer är inblandade var av ett är ett barn. Det barnet var min son. Inte hade jag en tanke den dagen att där skulle vår resa ta slut. Där skulle vi få träffa på skogens konung.

Jag minns det så väl att några minuter innan överfölls jag av en sådan känsla av lycka. Jag var så lycklig. Allt var så bra. Inget kunde stoppa mig.

Från ingenstans tornade han upp sig skogens konung med hela sin prakt. Jag visste att vi smäller eller så lägger jag bilen i det djupa diket. Jag valde smällen. Jag var iskall men livet hann ändå fara mig förbi. Känslan att jag utsätter min son för fara kröp upp i mitt hjärta. Tystnaden som blev och blicken som sonen gav mig kan jag aldrig få bort från min näthinna.

IMG_4825

Idag hände det igen. Framför oss på morgon tonar 2 konungar upp. Skillnaden idag var att jag såg dem så mycket tidigare. Mina ögon skannar omgivningen så mer effektivt. Jag är medveten att det lurar i skogen. Jag vet att det kan hända mig. Däremot bilen framför hade änglavakt. Den föraren hade ingen aning om älgen. Såg den inte. Var inne i något annat.

Sonens reaktion i bilen idag var starkare än jag trott den skulle bli. Minnena kom tillbaka även för honom. Det sitter kvar.

Sedan krocken i maj har jag sett 15 älgar utmed vägen därutöver rådjur, vildsvin mm. Innan krocken hade jag sett en sedan jag fick mitt körkort. Å det var många år sedan.

Tänker du ens att nästa gång kan det vara du? Tänker du att här borde jag köra lugnt? Lever du efter myten att det är vid gryning och  skymning de rör sig som mest?

VAKNA upp innan det är försent. Bli medveten och utöka ditt vidvinkel objektiv.

De lurar överallt. På fler ställen än du anar. Bli medveten, låt bli telefonen, sitt inte och pyssla med saker som inte hör bilkörandet till.

Det kan rädda ditt liv.

IMG_4821

IMG_4824

Jag hade förmånen att ha en bil som skall klara en sådan smäll. Vi satt säkert och vi kände oss säkra.

Min älskade vita Hunk till Jeep fick hälsa hem efter den krocken. Numera är det en svart som skyddar mig förhoppningsvis mot skogens konung.

20141452-origpic-3baad1

Ta det lugnt i trafiken. Skogens konung tar inte hänsyn till några högerregler eller lämna företräde. Ta varningarna på allvar.

Kram

Linda

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *