Vaccinera ditt barn (15av100)

I dagarna har det varit en debatt om att vaccination av barn och utbrott av mässlingen. De finns de som tycker att vaccination av sina barn är onödiga då de sjukdomar vi vaccineras mot inte längre finns i så stor skala.

Våra barn erbjuds idag vaccin mot följande sjukdomar

difteri
kikhosta
stelkramp
polio
Haemophilus influenzae typ b (Hib)
pneumokocker
mässling
påssjuka
röda hund
Humant papillomvirus (HPV). Endast flickor

Snälla vaccinera ditt barn

Bild lånad på nätet

Varför är inte dessa sjukdomar utbredda i vårt land. Jo vi har vaccin och har blivit vaccinerade i många många år. I en debatt artikel i Aftonbladet skriver Barnläkaren Jonas Ludvigsson följande:

“Mässlingsvaccination är i själva verket viktigare än någonsin. I en tid när människor reser alltmer, så sprids mässlingsviruset snabbt. WHO beräknar att mer än 130 000 människor dog av mässling enbart under år 2015. Nu i vinter har mer än 3 000 människor insjuknat i mässling i Rumänien varav 16 har dött. Det motsvarar ett dödsfall per 200 smittade.

Nyligen har det också blivit uppenbart att Sverige inte är skyddat. Flera svenskar har smittats. Smittan finns mitt ibland oss. Att vaccinera sig och sina barn är det enda sättet att skydda sig. Det är enkelt, och det är billigt. Det är omtänksamt. Och det gör att jag som barnläkare slipper se fler barn med subakut skleroserande panencefalit. “

Även om du nu vill ta risken att drabbas av dessa sjukdomar så löper många andra en hög risk att smittas på grund av dig. Redan svaga och sjuka människor löper alltid en risk när andra inte vaccinerar sig.

Vi har varit förskonade länge men med mer kringflackande liv och stor invandring bli vi mer utsatta än tidigare.

Se till att du och dina barn är vaccinerade. Inte bara för din skull utan för min och många andras.

 

2 kommentarer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *