Vem bär ansvaret för att mitt barn sköter sig på skolbussen? (9av100)

Ni kära läsare vet ju att jag mer än gärna lägger min åsikt både på det ena och det andra. Igår sågade jag internationella kvinnodagen och idag skall jag diskutera skolbussar.

För någon vecka sedan kunde man läsa och se inslag på nyheterna om att skolelever hade levt rövare på skolbussen och bussbolaget hade valt att dra in den extra linje som erbjudits eleverna. Istället fick nu eleverna vänta 1 timme till ordinarie buss går. Anledningen var framförallt att bussbolaget hade fått nog då en klick elever levt rövare i form av att inte sitta ner i bussen utan klättra överallt. Droppen blev när de kastade burkar och smetade tuggummi i bussen. Det hade också förkommit att elever tryckt på bussknappen för att sedan ställa sig och kissa ut genom dörren.

Vem bär ansvaret för att mitt barn sköter sig på skolbussen?

 

Bild från Pixabay

Det är ju en intressant fråga i dagens samhälle. Är det busschauffören som ansvarar för säkerheten under turen? Kan det vara eleverna själva eller är det föräldrarna?

Frågarna ni mig så är det ett föräldrar ansvar.

Om det någon gång skulle komma till min kännedom att min son inte skulle sköta sig på skolbussen skulle jag ta det ytterst personligt. Då har jag brustit i mitt föräldraskap. Jag har inte lyckas uppfostra mitt barn om vilka regler som gäller på bussen.

Tyvärr tycker inte alla som jag. Många föräldrar tycker att det är busschauffören uppgift att uppfostra våra barn att sitta still i bussen.

Busschaufförens uppgift enligt mig är att ansvara för säkerheten och att bussen tar sig från A till B.

Jag ställer frågan till er som vanligt.

Vad tycker du? Är det föräldrarnas eller busschaufförens uppgift att uppfostra våra barn på bussen?

 

4 kommentarer

  1. Hmmm… Känns som om många barn tror de kan göra vad som helst när deras föräldrar inte är med. Tyvärr har det nog blivit mer och mer ovanligt med respekt. Respekt för materiella ting och respekt för andra vuxna och även andra barn. Fler vuxna måste våga sätta gränser – även för andras barn. Det är hemskt att se barn som inte ens respekterar sina egna föräldrar…
    Så… en busschaufförs uppgift är förstås främst att köra bussen. Någon som missköter sig? Ingen plats på bussen nästa gång!

  2. Vår sons buss led av stora problem pga kulturskillnader. Det var allt ifrån misshandel till dödshot. Jättetrevligt, verkligen. Kul att få hem ett barn med blåmärken och som blivit dödshotat!!! Ett barn ska inte behöva uppleva detta! Speciellt inte barn på 9 år!!!!! Skolan tog till slut tag i problemen och satte vuxna på bussen till att lugna ner barnen. Sen efter ett tag delade de upp de nyanlända i en buss och resten av barnen i en annan buss. Lite Sydstats-amerikakänsla där. Mao funkar integrationen sådär…….. Men kan hålla med om att allt ansvar landar i knäet på föräldrarna!

    1. Usch så hemskt och tråkigt att höra om din son. Jag tror att det är viktigt att det finns ett delat ansvar. Alla vuxna måste ta ett ansvar men föräldrarna spelar i slutändan den viktigaste rollen att lära sina barn regler hur man uppför sig på bussen och i andra sammanhang.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *