Fostren dör framför deras ögon.

Fotograf Lennart Nilsson
Fotograf Lennart Nilsson

Ikväll tänkte jag ge min syn på aborter. Då i första hand aborter i sent skede som i vecka 18-22. Vad har jag för åsikter i denna fråga och har du någonsin reflekterat över det?

Regler för aborter och framförallt barnmorskors åsikter i frågan har varit på tapeten ett tag. Vilket inte är konstigt. Det är en svår fråga som handlar om etik och moral. Vad är rätt och vad är fel. Det som känns bra för mig känns inte bra för dig.

Jag har aldrig varit emot aborter men har svårt att se att det missbrukas. Vilket det säkerligen gör. Jag har haft bekanta som gjort ett flertal aborter för att man inte orkat använda preventivmedel. Men att möjligheten skall finnas tycker jag är självklart.

Däremot har jag svårt för viss lagstiftning i frågan. I Sverige är det okej att göra abort upp till v 18. Om tillstånd fås från socialstyrelsen kan en abort göras ända upp till v 22. Är det okej??? Här är jag tveksam.

I vecka 22 väger fostret runt 500gr och är ca 27 cm lång. Det är ett barn i mina ögon. Ett livsdugligt barn i många fall. Jag har väldigt svårt att se att det är okej att avsluta ett liv här. Visst kan det finnas väldigt speciella omständigheter likt sjukdom mm och det säger jag inget om. MEN… I Sverige är det en praxis att barnet inte dödas innan abort utan det kan mycket väl leva vid aborten. Istället skall barnet självdö.

Fotograf Lennart Nilsson
Fotograf Lennart Nilsson

Är det etiskt riktigt. Så svår fråga.

För mig känns det bara fel. Men sen har jag heller inte varit i den situationen.

Däremot kan jag verkligen förstå att det måste vara väldigt svårt för barnmorskorna som får vara en del av detta. Som får se ett aborterat foster/barn leva kanske upp till 1 timme efter aborten. Fruktansvärt måste det vara. Samt att de måste känna sig väldigt maktlösa.

Nu förekommer inte dessa aborter ofta i vårt land som tur är.

Men oavsett det kanske det är dags att fundera över hur vår lagstiftning ser ut. Var skall gränserna gå. Skall det vara okej att göra abort upp till vecka 18-22. Ska det ges medicin så att fostret dör innan aborten.

Hur ser du på saken ? Berätta gärna för det är en svår fråga som vi borde prata mer om.

 

Fotograf Lennart Nilsson
Fotograf Lennart Nilsson

 

Fotograf Cristian Brolin Design Linda Brolin
Fotograf Cristian Brolin
Design Linda Brolin

 

 

 

Kommentar

  1. jag tycker att situationen spelar en stor roll i detta och hur mycket man är redo och hur mycket man vill ha barn.
    jag tycker inte de är rätt att sätta ett barn till livet om man inte känner att man är redo, då blir det ännu mer synd om barnet om det ska får leva med föräldrar som inte har önskat den till livet det tycker jag inte rätt. sen om man är ung och inte har de ekonomiska möjligheter att ta hand om ett barn det kostar ju en del att ha ett barn vid livet. Sen så håller jag med dig om att vi måste bli bättre på att använda preventiv medel gäller både man och kvinna, själv använder jag spiral av den anledningen att jag är inte redo att få ett barn just nu, men jag tycker inte att det ska förbjudas helt och hållet av dom anledningarna jag skrev

    ha en bra dag 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *