Inte skall du ha tråkigt min son

Vi närmar oss avslutet på detta jullov här hemma och med en dag kvar innan sonen börjar skolan har vi pratat om att ibland måste man ha tråkigt i livet för att uppskatta när det är som bäst. Dagarna och veckorna kan inte alltid vara fulla med det där extra roliga. Ibland får vi nöja oss i livet med att vara “hemma” och ha tråkigt.

bild (7 of 13)

Jag personligen är en sådan förälder som förespråkar mindre aktiviteter i vardagen. Det behöver inte vara en inbokad aktivitet varje dag. Jag tror att det är bra att vara hemma och koppla av efter en lång dag i skolan. Det är bra att ha lite tråkigt.

Jag vet allt för många barn som har 4-5 aktiviteter i veckan samt ev. matcher på helgen. Jag tycker det är allt för mycket. Kvällarna blir sena och mat mm blir oregelbundna. På det kommer sedan läxor och alla andra måsten i livet.

Att våra barn får ha det tråkigt och själva får sysselsätta sig än att vi som föräldrar ständigt skall förse dem med alternativ bara som en fördel. Ur tristess föds oftast massor av spännande idéer.

Jag hittade på sajten mama.nu en så bra artikel skriven av samtalscoachen Åsa Nyvall. Hon ger tips på hur vi som föräldrar kan tänka om våra barn upplever tristess och att de har tråkigt.

1. Tristess är inte dåligt

Jag tror att det är enormt viktigt att barn får ha stunder av tristess, eftersom det är då fantasin triggas. Ingen sitter kvar i tristess för länge. När det blir tråkigt och man har fått gnälla av sig en stund börjar tankarna istället snurra kring vad man kan göra. Fantasin får utrymme och våra barn kommer på en massa bus och roliga upptåg.

2. Det är okej att ”bara vara”

Barn behöver tid utan aktiviteter eller en padda i handen. Det utvecklar dem och stimulerar deras upptäckarlust. Och kanske viktigast av allt – det skapar en mer stressfri miljö. Att lära sig att då och då bara vara, utan yttre stimuli eller att bli serverad en färdig lösning.

3. Orka lyssna på gnället

Om möjligt, orka lyssna till barnets gnäll, och orka låta ditt barn ha tråkigt, med visshet om att det går över och att något annat händer inuti ditt barn. Om du tidigare – handen på hjärtat – har varit snabb med att erbjuda stimulans i olika former så kommer det bli tufft under en period. Ditt barn kommer inte få det som hen är van vid; en mobil i handen, en film på TV, en biltur till simhallen eller ett lekland. Det kommer skapa frustration, vilket är helt normalt. Och det blir besvärligt för dig. Men tänk då att det är det finaste du kan ge ditt barn på sikt om du härdar ut – du erbjuder en stund som skapar lugn och ro, en stund som väcker fantasin och upptäckarlusten.

Fotograf Linda Brolin
Fotograf Linda Brolin

4. Minska antalet aktiviteter

Låt inte kalendern vara fulltecknad med aktiviteter för barnen. Det skapar mycket stress. Barn har full rulle hela dagen på förskolan eller i skolan, så när de kommer därifrån kan de behöva lugn och ro. Inte åka iväg till aktiviteter i nya miljöer med massor av intryck. Inte ha tider att passa hela helgen. Ge dem utrymme att varva ner. Läs en bok tillsammans, prata om hur dagen har varit, ta en promenad – och låt dem ha tråkigt.

5. Gör nattningen till en mysig stund

Natta inte barnen med en ljudbok, en film på paddan eller något annat tekniskt hjälpmedel. Låt dem få somna till din röst, låt dem få känna tryggheten i din omfamning. Något som är bekant och skapar lugn hos dem. Prioritera den här tiden på kvällen.

6. Våga ha tråkigt du också

Allt det ditt barn behöver, behöver också du, så gör den här resan tillsammans. Resan in i tristessens värld. En stressfri, fantasieggande och harmonisk värld.

Fotograf Linda Brolin
Fotograf Linda Brolin

Hur ser du på detta? Är du en förälder som förser dina barn med ständiga aktiviteter?

Nu har jag äran att ha en kille med otrolig fantasi. Så när tristessen infinner sig tar det inte många minuter innan han hittat på någon lek och syssla med. Så tråkigt har han nog inte så ofta.

Fotograf Cristian Brolin Design Linda Brolin
Fotograf Cristian Brolin
Design Linda Brolin

 

 

2 kommentarer

  1. Kan på nåt sätt hålla med. Men då ska även föräldrarna ha “tråkigt” . Så Mamman och Pappan lägg undan telefonen titta inte på tvn och håll inte på med datan utan ha tråkigt du med. Jag tycker synd om alla barn idag när föräldrarna trycker på sina telefoner hela tiden eller pratar med kompisar i tid och otid. Kollar facebook instagram snapchat och allt vad det heter. Bry dig om ditt barn läs en saga och visa att du är intresserad. Oj det blev långt….

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *