Hej! Vad jobbar du med?

Det är första gången vi springer på varandra på en gemensam middag. Vi sitter där runt bordet och skall under några timmar kommunicera vilket hör seden till. För att få igång samtalet har vi väl bara 2 alternativa frågor att ställa. Vilket väder vi har eller vad jobbar vi med?.

Då vädret är så fruktansvärt tråkigt att prata om då det regnat de sista veckorna frågar Du. Vad jobbar du med ?

På ren rutin svarar jag på frågan. Jag jobbar som fotograf vad jobbar du med?

Fotograf Cristian Brolin Vindro AB
Fotograf Cristian Brolin Vindro AB

Redan här i början av vår kväll har vi kategoriserat in varandra. Numera är jag inte Linda utan fotografen. Jag är fotograf och allt annat jag står för försvinner ut i intet. Den jag egentligen är och inte vad jag arbetar med är numera inte intressant. Alla runt bordet vill nu får veta allt om fotografering och vilken kamera som är den bästa.

Du har garanterat en syn på hur en fotograf är och så kommer jag förbli.

Du i sin tur svarade lite skamset att du var långtidssjukskriven och saknade anställning. Du har hamnat mellan stolarna och brottas just nu med försäkringskassan. Likt mig har även du fått en stämpel rakt i pannan. DEN SJUKSKRIVNA. Jag och många med mig har nu bestämt oss för vem du är. Du har inga pengar och tillbringar störren delen av dagen hemma i soffan och kollar på dåliga dokusåpor.

Vem du egentligen är vill ingen veta.

10469282_10152693268014821_5471612055562004246_o_54aaeb5b9606ee42de3985ca

Frågan vad jobbar du med, är en av de vanligaste när vi människor påbörjar en konversation. Vi identifierar oss själva med vårt yrke. Vi är läkare, fotografer, skådespelare och murare. Som så många andra gånger måste vi kvalificera omgivningen.

Fast jag är inte mitt jobb. Jag är inte fotograf utan jag jobbar som fotograf. Det är något jag gör 173 timmar i månaden. Men det är inte den jag är.

Visst jag älskar att fotografera och gör det allt som ofta även på min fritid men jag är så mycket mer än det. Likt dig som är sjukskriven så är du inte din sjukskriven.

Borde vi inte ställa andra frågor istället?

Vad brinner du för i livet? Vad har du för visioner? Vad är din livsfilosofi?

Det är några frågor jag skulle vilja vet om dig. Men då det kräver en del av dig som svarare. Frågorna är för närgångna och du måste tänka till. Blotta dig och vara modig.

För att inte hamna i en pinsam situation kommer jag säkerligen fråga vad du jobbar. Även om jag tycker det är totalt ointressant.

Kram

Linda

12195999_10153433709664821_4416363162796785302_n

 

 

3 kommentarer

 1. Linda!

  Du satte ord på mina tankar! Exakt så!

  Innan jag startade mitt företag och även nu så höll jag på att bli galen av alla som frågade om “vad jobbar du med”. Eftersom jag inte ville berätta att jag höll på att starta eget utan ville få mer bitar på plats, så kändes frågan mest stressande. Dessutom tänkte jag på alla de som faktiskt inte har möjlighet att jobba pga sjukskrivningar, utbrändhet eller är mellan jobb.

  När jag bodde i Asien och jobbade i projekt helt ideellt med expat blogg, events och inredningsprojekt kände jag samma sak att jag var tvungen att “försvara” att jag inte hade ett vanligt jobb. Trots att jag var tjänstledig och egentligen kunde ligga vid poolen 24/7.

  Varför ska det vara så att vi inte kan fråga något annat när vi möter en människa. Våra drömmar, tankar, önskningar…

  Fina tankar Linda och viktiga frågor att ställa!

 2. Hej, det där känner jag igen. Ett tag var jag ute ganska mycket med min väninna. När vi träffade nya människor frågade vi medvetet för att se vilken reaktion vi skulle få, -Vem är du? Genast började personen prata om sitt jobb. Vi båda i mun, nej vem är du? Många blev förnärmade och gick eller frågade vad det var för konstig fråga?!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *