Barnarbete JA eller NEJ?

Jag hittade häromdagen en artikel om det som jag kallar barnarbete ( alltså när barn hjälper till hemma ) och gåvor. Detta inlägg kommer inte handla om så kallat barnarbete i utlandet som vi kan diskutera i något annat inlägg. Utan att barn har vissa uppgifter i hemmet. När jag var lite yngre än idag hade både jag och min bror en del sysslor, plikter eller arbete. Kärt barn har många barn. Vi skulle varje vardag koka kaffet och bäddat mina föräldrars sängar innan de kom hem. Vi gick ut med soporna och skalade potatis. På helgerna hjälpte vi ibland till med gräsklippning och visst arbete med veden. Vi fick presenter, gåvor eller kläder när vi behövde eller förtjänade det. Mina föräldrar har alltid varit frikostiga men som sagt vi har alltid hjälpt till hemma.

I artikeln som Jesper Juul känd familjeterapeut skrivet tar han upp ämnet om fri tillgång på gåvor eller att hjälpa till ger gåvor. Vi alla föräldrar ser säkert olika på saken.

10562478_10152434649602144_3528942313326240604_o

I min lilla familj är det självklart att alla hjälps åt även min lille kille. Han har vissa uppgifter han utför varje vecka. Inte för att jag inte hinner eller vill utan för att lära sig att allt är inte roligt och att livet består av visst arbete. Ingenting är gratis i världen. Det krävs arbete för att få lön. Mestadels av hans tid är bara lek. Däremot någon timma i veckan läggs till att göra sina jobb hemma.

Det förkommer ibland en hel del protester mot sitt arbete. Jag vet inte om jag skiljer mig mot andra men jag ger mig aldrig när det gäller hans sysslor. De skall göras för jag anser att man hjälper till.

I artikeln skriver Jesper Juul  ” Om vi ser på allt vi vet om barns utveckling från tre-fyraårsåldern till tretton-fjortonårsåldern och om barns förmåga och vilja att samarbeta finns det dock inget som tyder på att detta skulle vara sant. Tvärtom vet vi att det bästa som barn kan företa sig för att trivas och utvecklas är att leka så mycket som möjligt. Leken främjar inte bara senare inlärning. Den rustar dessutom barnet för att klara livets allvarligare sidor”

Hur ser du på detta med barnarbete ? Är du för eller emot? Har dina barn några stadiga sysslor hemma?

Skall barndomen mest bestå av lek eller är det viktigt att få lära sig ta ansvar och göra ett arbete?

Jesper tar också upp att detta ofta skapar en konflikt vilket leder till att arbetet verkligen blir en negativ syssla i hemmet vilket det självklart inte skall bli.

Läs artikeln för jag tyckte verkligen den var bra skriven. Ibland kör man bara på i samma hjulspår och är så fast i sitt eget synsätt som inte alltid behöver vara det rätta.

Jag har inte ändrat min syn på barnarbete utan anser fortfarande att min son skall hjälpa till hemma.

För min syn är att “Lunchen är inte gratis”. Ju fortare man lär sig det, ju tacksammare blir man för livet.

Kram kram

Linda

Fotograf Cristian Brolin
Fotograf Cristian Brolin

 

 

 

2 kommentarer

  1. Hej Linda. Jag tycker du har en mycket klok inställning till det här med vardagssysslor. Jag är uppfostrad i samma anda och vill ge samma värderingar till mina barn. Det finns tid och utrymme till lek och bus även om det finns några vardagssysslor.
    Mvh Terese

  2. Det är ju inte ovanligt att man ogillar sysslorna som barn men att man senare i livet uppskattar och förstår hur det förberedde en inför livet… barnarbete nja förberedelse inför livet skulle jag säga. Så ja

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *