Över, medel och underklass. Vilken tillhör du?

I dagens samhälle kategoriseras vi allt som ofta in i olika fack oavsett vi vill eller inte. Samhället vill gärna göra sken av att vi inte har någon existerande klassindelning. Något som allt som ofta ploppar upp här och där. Min lilla hjärna har återigen börjat fundera på detta fenomen.

Vi börjar med att bena ut vad de olika klasserna verkligen betyder.

Överklass: syftar på samhällets mest gynnade. Genom kapitalinnehav och maktpositioner är personer i denna grupp tongivande i samhället samt kontrollerar en stor del av beslutsfattandet.

Medelklass: är en samhällsgrupp som utgör ett mellanskikt i samhället. Med avseende på faktorer som inkomst, förmögenhet, utbildning, självständighet i yrkesutövningen och social prestige har medelklassen en mindre gynnsam ställning än överklassen.

Underklassen: underklass, vanlig benämning på den lägsta samhällsklassen. Denna samhällsklass omfattar arbetare. Det brukar också benämnas som samhällets bottenskikt.

Bild lånad på nätet
Bild lånad på nätet

När nu denna klassindelning är solklar börjar jag sätta in mig själv i sammanhanget. Vilken klass tillhör jag och min familj? Är det ett viktigt vetande? I vilket sammanhang kan jag använda mig av min klasstillhörighet?

I mina egna funderingar tycker jag att detta med klassindelning i samhället är just ett onödigt vetande. För det grundar sig på utbildning och ekonomi. Däremot utesluts den personliga bedömningen.

Bara för att jag har låg inkomst och sitter i kassan på ICA kan jag vara oerhört rik och känna mig mycket tillfreds med livet. Som finansanalytiker med miljoner på banken kan jag vara en alkoholist och leva på randen till ett stort misslyckande.

Om klassindelning nu skall existera så borde det väl vara jag själv som gör den bedömningen. Det borde vara mina egna prioriteringar som bestämmer vad jag är och vilken klass jag tillhör.

Det borde absolut inte vara siffrorna på lönelappen som bedömer andra människors framgång.

Bild lånad på nätet
Bild lånad på nätet

Om jag enligt lönekuvertet skall kategorisera mig själv hamnar jag lätt i underklassen men i min egen värld är jag lätt en överklass. Jag har allt jag behöver, jag är frisk, lycklig och njuter av livet. Jag kan absolut inte köpa allt som finns i världen men det är för mig heller inte viktigt.

Jag bryr mig så lite om vilken klass du tillhör. Vad du har och tjänar är totalt ointressant. Däremot vem du är och vad som kännetecknar dig skapar mitt intresse.

Kram Kram

Linda

12195999_10153433709664821_4416363162796785302_n

 

 

 

 

 

Kommentar

  1. Du skriver om det som kallas för symboliskt kapital. Klass handlar självklart om ekonomiskt kapital, men det finns också kulturellt och socialt kapital. Där kommer dina tankar in om ett rikt liv som absolut baseras på mer än enbart pengar! Jag förstår vad du menar, men att kalla det för onödigt vetande är att ta i. Vi lever i en värld av klass och klassklyftor, att strunta i det är inte rätt väg.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *