Framtid är vår

Solen står högt på himlen och jag befinner mig i Olofström. Min färd till denna ort påbörjades redan 04.45 för att i tid rigga upp fotoutrustning för att föreviga dagens studenter. 9 år i skolan är slut. Framtiden och friheten väntar.

I 28 gradig värme skall de om någon timma springa lyckliga ut i livet. Ut till vuxenvärlden som skiljer sig mycket från skolans värld. För vissa lär det vara en lättnad att äntligen bli utsläppta på grönbete. För andra är det en känsla av panik.

Hela förmiddagen har skolans all personal fixat och pyntat till denna folkfest. Det skall sjungas, hurras och kramas. Tårar lär säkert falla. Avsked är ett faktum.

Jag och min kollega Jessica får gästspela några timmar denna speciella dag. Föreviga alla fina ungdomar på deras sista skoldag. På avstånd följer vi den förvandling skolgården får för dagen. Alla är glada och stämningen är på topp.

Det som får mig att idag ämna mitt blogginlägg åt denna skola är just deras sätt att hantera alkohol. Nolltolerans gäller. Studenten idag är allt mer förknippad med alkohol. Det är nog få studenter som inte firar med flera glas champange. Skolans nolltolerans till alkohol präglar delvis dagen. Dörrarna har varit låsta sen tidig morgon. Endast en ingång får användas av eleverna och de får göra alkotest. Under skoldagen får inte alkohol intagas eller medtagas till skolan.

Detta tycker jag är fantastiskt. Jag hoppas att fler skolor agerar på samma sätt. Det finns inget sunt i att börja dricka redan kl 08 på studentdagen.

Trots att många är emot mig som nykterist när jag säger att det går att festa nyktert. Det går att ha underbart roligt utan promille i kroppen. Tror jag ändå att ingen förälder vill ha hem sitt barn halvfull till dyngrak till studentfirandet med släkt och vänner.

Respekten för nolltolerans verkar finnas på skolan och det firas för fullt.

Jag säger grattis till alla studenter och tummen upp till Nordenbergsskolan i Olofström.

Kram

Linda

12195999_10153433709664821_4416363162796785302_n

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *